Αρθρα - Δημοσιεύσεις

    

Οι παθήσεις του λεμφικού συστήματος και πως αντιμετωπίζονται

Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από ένα δίκτυο αγγείων, που ονομάζονται λεμφαγγεία και τα οποία έχουν ως σκοπό τη μεταφορά του νερού, του λίπους, των μεσοκυττάριων πρωτεϊνών και υπολειμμάτων των κυττάρων (της λέμφου όπως ονομάζεται) προς την αιματική κυκλοφορία. Η μεταφορά αυτή επιτυγχάνεται τόσο μέσω της σύσπασης των λεμφαγγείων, όσο και με τη βοήθεια της αναπνοής, αλλά και της σύσπασης των μυών (μυϊκή αντλία) και της κίνησης των αρθρώσεων (αρθρική αντλία) στην περιοχή. Στις λειτουργίες του λεμφικού συστήματος συμπεριλαμβάνεται η μεταφορά τοξικών και μολυσματικών ουσιών και η αποθήκευση ή η αποτοξίνωσή τους σε ειδικούς αδένες, τους λεμφαδένες, καθώς, επίσης, η ανοσολογική άμυνα του οργανισμού, με την παραγωγή αντισωμάτων από τους λεμφαδένες. Οποιαδήποτε βλάβη σε κάποιο τμήμα του λεμφικού συστήματος θα προκαλέσει οίδημα (πρήξιμο) στην αντίστοιχη περιοχή, το οποίο, ανάλογα με το είδος, θα έχει και την αντίστοιχη θεραπεία. Παρακάτω περιγράφονται τα είδη του οιδήματος και ο τρόπος αντιμετώπισής του από τον εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή.

Διαβάστε περισσότερα: Οι παθήσεις του λεμφικού συστήματος και πως αντιμετωπίζονται

Τα οφέλη της αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας

     Στις μέρες μας, όλο και μεγαλύτερες μάζες  πληθυσμού ταλαιπωρούνται από προβλήματα στο  αναπνευστικό τους σύστημα, ανεξάρτητα από την ηλικία. Η ατμόσφαιρα συνεχώς επιβαρύνεται από  μικροσωματίδια που αιωρούνται στον αέρα και  παράγονται όχι μόνο από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, αλλά και από την καύση των ξύλων, που  χρησιμοποιείται πια ως κύριο μέσο θέρμανσης στα  σπίτια. Τα σωματίδια αυτά, όπως είναι η σκόνη, ο  καπνός και η στάχτη, ενοχοποιούνται για αναπνευστικές λοιμώξεις και αναπνευστικά προβλήματα, αφού εισέρχονται με την εισπνοή και, μέσω της αναπνευστικής οδού, περνάνε στους πνεύμονες και δημιουργούν χημικές αντιδράσεις, οι οποίες μπορεί να είναι δηλητηριώδεις ή και θανατηφόρες για τον άνθρωπο. Δυστυχώς δεν είναι εύκολο να προστατευτεί κανείς από αυτά τα αόρατα μικροσωματίδια αφού πολλά από αυτά μπορούν να περάσουν στο εσωτερικό των σπιτιών ακόμη και όταν οι πόρτες και τα παράθυρα είναι κλειστά! Πιο επιρρεπή σε προβλήματα υγείας είναι άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, μικρά παιδιά και καπνιστές ενώ επιβαρύνεται σοβαρά η υγεία ασθενών που ήδη πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

     Η φυσικοθεραπεία αποτελεί μια επιστήμη που ασχολείται με αναπνευστικά προβλήματα εδώ και δεκαετίες και η δράση της θεωρείται ευεργετική όχι μόνο γιατί προλαμβάνει λοιμώξεις αλλά γιατί βοηθά τον ασθενή να βελτιώσει την αναπνευστική του λειτουργία, να μάθει να ζει με το πρόβλημά του χωρίς φόβο και πανικό και φυσικά να έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής. 

Διαβάστε περισσότερα: Τα οφέλη της αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας

Η σωστή θέση του υπολογιστή στην εργασία

Η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην εργασία έχει απλοποιήσει τη ζωή των εργαζομένων σε πολλούς τομείς, έχει όμως, όπως σε κάθε νέα τεχνολογική ανακάλυψη, επιφέρει καινούρια προβλήματα. Πράγματι, πολλά άτομα αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σπονδυλική τους στήλη, τα χέρια και τα μάτια, από τη λανθασμένη θέση του υπολογιστή πάνω στο γραφείο σε συνδυασμό με την πολύωρη καθιστική εργασία.  Έρευνες έχουν δείξει ότι η σωστή τοποθέτηση του σώματος μπροστά από τον υπολογιστή προλαμβάνει έως κάποιο βαθμό πολλές μυοσκελετικές παθήσεις.


Η εικόνα 1 αναπαριστά τη θέση που θεωρείται η πιο κατάλληλη για πολύωρη εργασία με τη χρήση υπολογιστή. Συνοπτικά, ο κορμός πρέπει να βρίσκεται σε ορθή γωνία σε σχέση με τα πόδια, οι αγκώνες να υποστηρίζονται στο γραφείο ή στους βραχίονες της καρέκλας, η οθόνη και το πληκτρολόγιο να τοποθετούνται μπροστά από το άτομο, ενώ η απόσταση της οθόνης από το σώμα να είναι περίπου τόση όσο το μήκος του χεριού και η κλίση της να έχει γωνία περίπου 30 μοίρες σε σχέση με το οριζόντιο επίπεδο, γιατί έτσι διευκολύνεται η όραση.

 

Η επιλογή της σωστής καρέκλας πρεπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους αφού θεωρείται ο προασπιστής της ξεκούραστης εργασίας και της προστασίας από δυσάρεστες ενοχλήσεις. Η επιλογή της εξαρτάται κυρίως από το είδος της εργασίας στην οποία απασχολείται ο εργαζόμενος. Σε γενικές γραμμές, καλό είναι το κάθισμα να διαθέτει ψηλή πλάτη, με τη μέση να υποστηρίζεται από κάποιο μαξιλάρι το οποίο είτε είναι ενσωματωμένο είτε προστίθεται επιπλέον (πχ. μαξιλαράκι-ρολό McKenzie).

Διαβάστε περισσότερα: Η σωστή θέση του υπολογιστή στην εργασία

“Power plate” ή “άσκηση με δόνηση”;

Αν αναφερθούν οι φράσεις «κάνω power plate» και «κάνω άσκηση σε πλατφόρμα δόνησης» είναι πολύ πιθανό ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγνωστών θα κατανοήσει μόνο το περιεχόμενο της πρώτης, παρόλο που και οι δύο προτάσεις έχουν ταυτόσημη έννοια. Πιο συγκεκριμένα, ο όρος «Power plate» χρησιμοποιείται λανθασμένα από το ευρύ κοινό και υποδηλώνει τη μάρκα της συσκευής που χρησιμοποιείται από τον εκάστοτε χρήστη και όχι τον τύπο της δόνησης που παράγεται όπως ενδεχομένως νομίζουν.

Οι πλατφόρμες που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι πολλές (πχ. Galileo, Nemes, Power plate κτλ.) με τα χαρακτηριστικά τους να διαφέρουν ανάλογα με τον κατασκευαστή τους. Η κυριότερη διαφορά τους έγκειται στο είδος της δόνησης που παράγουν, αν είναι δηλαδή αμφίπλευρη (oscillating) ή κάτακόρυφη (linear) δόνηση (βλέπε εικόνα).

Διαβάστε περισσότερα: “Power plate” ή “άσκηση με δόνηση”;

Πονοκέφαλοι και φυσικοθεραπεία

Ο πονοκέφαλος αποτελεί μια από τις συχνότερες ενοχλήσεις στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου, ενώ συνδέεται άμεσα με παράγοντες όπως το άγχος, την κακή στάση και μερικές κακές συνήθειες που έχει υιοθετήσει συνειδητά ή ασυνείδητα. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες πονοκεφάλου, σε κάποιες από τις οποίες οι αιτίες του πόνου δεν είναι αποσαφηνισμένες (πχ. ημικρανίες), ενώ σε άλλες ο πόνος προέρχεται από δομές (μυς, σπονδύλους, αρθρώσεις και νεύρα) που βρίσκονται στην περιοχή της αυχενικής σπονδυλικής στήλης και από εκεί ακτινοβολεί στο κεφάλι (πχ. πονοκέφαλος αυχενικής αιτιολογίας).

Διαβάστε περισσότερα: Πονοκέφαλοι και φυσικοθεραπεία

Απλές συμβουλές για την αντιμετώπιση καταγμάτων

Κάταγμα ονομάζεται «η λύση της συνέχειας ενός οστού» και είναι η επιστημονική ορολογία που χρησιμοποιείται για το «σπάσιμο» ή το «ράγισμα» σε κάποιο κόκαλο. Υπάρχουν πολλά είδη καταγμάτων, όπως για παράδειγμα το συντριπτικό, το συμπιεστικό, το λοξό κ.ά., τα οποία αντιμετωπίζονται διαφορετικά ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού και με το μέρος του σώματος στο οποίο συμβαίνει. Τα κατάγματα προκαλούνται από τραυματισμούς στην καθημερινότητα ή τον αθλητισμό. Στα αίτια συμπεριλαμβάνονται παθήσεις όπως είναι η οστεοπόρωση ή η ατελής οστεογένεση κ.α. Συνήθη συμπτώματα είναι ο πόνος, το οίδημα, η αδυναμία κίνησης του μέλους και η ευαισθησία στην αφή. Η έκταση των συμπτωμάτων εξαρτάται από τη θέση και τη σοβαρότητα του κατάγματος.

Διαβάστε περισσότερα: Απλές συμβουλές για την αντιμετώπιση καταγμάτων

Σελίδα 1 από 2

    

Μερικές από τις υπηρεσίες μας

  • Εξειδικευμένη αξιολόγηση σπονδυλικής στήλης και περιφερικών αρθρώσεων (McKenzie)
  • Εξατομικευμένη κινησιοθεραπεία
  • Προγράμματα άσκησης σε ειδικούς πληθυσμούς
  • Λεμφική παροχέτευση
  • Ελαστική επίδεση (taping)
  • Προγράμματα εκπαίδευσης
  • Θεραπευτική μάλαξη
  • Κατασκευή ορθωτιικών πελμάτων (Formthotics)