Υπηρεσίες

    

Τεχνικές/εξειδικευμένες υπηρεσίες

Τεχνικές

Στο εργαστήριο φυσικοθεραπείας “Physio3kala” εφαρμόζεται μια σειρά από εξειδικευμένες τεχνικές κινητοποίησης και αποκατάστασης, μετά από την αντίστοιχη πιστοποίηση για την εφαρμογή τους:

•    Μέθοδος Μηχανικής Διάγνωσης και Θεραπείας (McKenzie). Η μέθοδος McKenzie αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους θεραπείας προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων διεθνώς. Ως αναγνωρισμένη μέθοδος, έχει ένα τεράστιο ερευνητικό υπόβαθρο, ενώ τα ποσοστά επιτυχίας της βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η μέθοδος περιλαμβάνει εκτεταμένη αξιολόγηση του προβλήματος, ταξινόμηση σε μια από τις κατηγορίες κατά McKenzie (σύνδρομο διαταραχής, δυσλειτουργίας, στάσης) και επιλογή της κατάλληλης θεραπείας σε συνδυασμό με την εκπαίδευση του ασθενή για την πρόληψη, προκειμένου να καθίσταται ικανός να αυτοθεραπευτεί, χωρίς τη χρήση φαρμάκων, κάνοντας οικονομία σε χρόνο και χρήμα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδο αποκατάστασης δισκοπάθειας ή κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου, σε τέτοιο βαθμό που δύναται να αποτρέψει χειρουργική επέμβαση κάποιες φορές. . Το “Physio3kala” αποτελεί ένα πιστοποιημένο εργαστήριο φυσικοθεραπείας με εμπειρία αρκετών ετών στην εφαρμογή της μεθόδου McKeznie. Για πληροφορίες σχετικά με τους πιστοποιημένους κλινικούς στη μέθοδο, πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.mckenziehellas.gr

•    Μέθοδος Ιδιοδέκτριας Νευρομυϊκής Διευκόλυνσης (P.N. F.). Η νευρομυϊκή διευκόλυνση αποτελεί μια αρκετά αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας και άσκησης ασθενών κυρίως με νευρολογικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα ημιπληγία, τετραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας κτλ., μπορεί όμως να έχει εφαρμογή και σε ασθενείς με μυοσκελετικά προβλήματα ή και κατά την προπόνηση αθλητών, με σκοπό τη μυϊκή ενδυνάμωση ή την απόκτηση εύρους κίνησης σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις. Οι τεχνικές και η ποικιλία των ασκήσεων που μπορούν τα επιλεγούν ανάλογα με τη σοβαρότητα και την έκταση του προβλήματος του εκάστοτε ασθενή ποικίλουν. Η εφαρμογή της θεραπείας μπορεί να είναι αρκετά απαιτητική, όμως το αποτέλεσμα, συνήθως, δικαιώνει τόσο τον ασθενή όσο και το φυσικοθεραπευτή για την επιλογή της.

•    Θεραπευτική επίδεση (therapeutic taping, kinesiotaping). H θεραπευτική επίδεση εφαρμόζεται σε μια πληθώρα καταστάσεων τόσο σε νεαρούς όσο και σε ηλικιωμένους ασθενείς μετά από τραυματισμό ή κάποια χρόνια πάθηση. Υπάρχουν πολλά είδη επίδεσης, ανάλογα με το υλικό και τον τρόπο εφαρμογής της αυτοκόλλητης ταινίας: αθλητική επίδεση, θεραπευτική επίδεση, kinesiotaping. Αποτελεί ένα άριστο εργαλείο στα χέρια του φυσικοθεραπευτή προκειμένου να επιτευχθεί σταθεροποίηση, μυϊκή χαλάρωση, μυϊκή διευκόλυνση και προστασία (προληπτικά σε αθλητές).  

•    Λεμφική περίδεση.  Η λεμφική περίδεση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ολοκληρωμένης αποσυμφορητικής θεραπείας. Πρόκειται για περίδεση του μέλους στο οποίο έχει εφαρμοστεί λεμφική παροχέτευση, με ειδικούς επιδέσμους διαφορετικής ελαστικότητας και μεγέθους, αφού έχει προηγηθεί εφαρμογή μιας σειράς κατάλληλων προστατευτικών υλικών στην περιοχή. Σκοπός της λεμφικής περίδεσης είναι να διατηρηθεί το αποτέλεσμα που έχει επιτευχθεί μέσω της παροχέτευσης.

 

•    Trigger point therapy (θεραπεία σημείων πυροδότησης πόνου).  Τα trigger points είναι ειδικά ευαίσθητα σημεία που υπάρχουν πάνω σε διάφορους μυς και συνήθως όταν είναι ενεργοποιημένα, προκαλούν αντανάκλαση του πόνου σε γειτονικά σημεία. Η θεραπεία αυτών των σημείων γίνεται με διάφορους τρόπους και η λύση τους οδηγεί αυτόματα σε άμεση ανακούφιση του ασθενή από τον πόνο.


Εξειδικευμένες υπηρεσίες

•    Βελονισμός (Μέθοδος Su Jok). Η μέθοδος βελονισμού Su Jok, που στα ελληνικά σημαίνει «χέρι – πόδι» επινοήθηκε από το νοτιο-Κορεάτη γιατρό Park Jae Woo και στηρίζεται στη θεωρία ότι όλα τα σημεία του σώματος αναπαρίστανται στο χέρι και το πόδι και έτσι το χέρι και το πόδι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποτελεσματικά εργαλεία, προκειμένου να θεραπεύσουν προβλήματα που υπάρχουν στο σώμα. Όπως σε κάθε εναλλακτική θεραπεία, ο βελονισμός υποστηρίζει ότι στο σώμα μας ρέει αβίαστα ενέργεια (chi). Όταν, η ροή της ενέργειας μπλοκάρεται , τότε εμφανίζονται τα σωματικά προβλήματα. Στόχος του Su Jok είναι να εξισορροπήσει την ενέργεια σε όλο το σώμα και να επαναφέρει τη φυσιολογική ροή και μπορεί να εφαρμοστεί σε μια πληθώρα παθήσεων και καταστάσεων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι κεφαλαλγίες, πεπτικά προβλήματα, μυοσκελετικές παθήσεις κ.ά.  

•    Shiatsu. Το shiatsu είναι μια ιαπωνική θεραπεία που βασίζεται στις αρχές του Κινέζικου βελονισμού. Πρόκειται για μια σειρά από πιέσεις που εφαρμόζεται με τις παλάμες, του αντίχειρες, τους αγκώνες, τα γόνατα και/ή τα πέλματα σε διάφορα βελονιστικά σημεία, σε συνδυασμό με κινήσεις διαφόρων αρθρώσεων, καθώς και διατάσεις. Συνήθως εφαρμόζεται σε στρώμα με τον ασθενή να φορά άνετα ρούχα (βαμβακερό μπλουζάκι και φόρμα). Το shiatsu αποτελεί μια ιδιαίτερα χαλαρωτική θεραπεία, διάρκειας περίπου 1 ώρας και ο ασθενής, από την πρώτη κιόλας συνεδρία, νιώθει ιδιαίτερα ήρεμος, αναζωογονημένος και με λιγότερο πόνο.

•    Reiki.  Το Reiki ή στα ελληνικά «συμπαντική ζωτική ενέργεια» είναι μια ιαπωνική θεραπευτική τέχνη, κατά την οποία τα χέρια εφαρμόζονται απαλά πάνω στο σώμα ή τοποθετούνται σε μικρή απόσταση πάνω από διάφορα σημεία, προκειμένου ο θεραπευτής να μεταδώσει ζωτική ενέργεια στο θεραπευόμενο. Υπάρχουν τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης του Reiki: ο πρώτος βαθμός, στον οποίο το άτομο συνδέεται με τη συμπαντική ενέργεια, ανοίγει τα ενεργειακά κανάλια στο σώμα του και αφυπνίζει την ικανότητα της μετάδοσης της ενέργειας μέσω του αγγίγματος, ο δεύτερος βαθμός, στον οποίο αυξάνονται οι παραπάνω διαδικασίες και ο τρίτος βαθμός, που το άτομο εκπαιδεύεται στο πώς να μεταδίδει τη διδασκαλία του σε άλλα άτομα. Μια συνεδρία έχει διάρκεια περίπου 1 ώρα, γίνεται πάνω από τα ρούχα  με το θεραπευόμενο να βρίσκεται Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο θεραπευόμενος μπορεί να νιώσει την ενέργεια ως θερμότητα, κύμα, μαγνητισμό, κρύο, μυρμήγκιασμα, κρύο αλλά και ως αίσθηση αγάπης, χαράς, ηρεμίας βαθιάς γαλήνης κτλ. Σταδιακά, το Reiki προσφέρει εναρμόνιση του σώματος, του νου και του πνεύματος στο θεραπευόμενο, αποτελώντας τη βάση για προσωπική ανάπτυξη και βελτίωση.

•    Μάλαξη σε εγκύους. Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια ιδιαίτερη περίοδο στη ζωή της κάθε γυναίκας, με αλλαγές τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε σωματικό επίπεδο. Συνήθως, στους πρώτους μήνες της κύησης, η εγκυμονούσα υποφέρει από πόνους στην πύελο λόγω των φυσιολογικών αλλαγών (χαλάρωση συνδέσμων) που λαμβάνουν χώρα προκειμένου η λεκάνη να υποδεχθεί την ανάπτυξη του εμβρύου. Η μάλαξη σε μια έγκυο είναι ιδιαίτερα ευεργετική τόσο για την ίδια όσο και για το μωρό της! Η συνεδρία έχει διάρκεια περίπου 1 ώρα και σκοπό έχει να ανακουφίσει την εγκυμονούσα από τους πόνους ενώ παράλληλα τη χαλαρώνει και την ηρεμεί. Όσο η κύηση προχωρά, είναι πιθανό η γυναίκα να εμφανίσει πρηξίματα στα άκρα λόγω της πίεσης του εμβρύου στη βουβωνική περιοχή. Σε αυτήν την περίπτωση, η λεμφική παροχέτευση είναι άκρως αποτελεσματική και επιβάλλεται, αφού τα οφέλη της είναι άμεσα ορατά.

•    Βρεφική μάλαξη. Το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο αισθητήριο όργανο του σώματός μας. Μέσω του δέρματος το μωρό μπορεί να λάβει ερεθίσματα και να έχει τις αντίστοιχες αντιδράσεις. Η βρεφική μάλαξη αποτελεί τον αποτελεσματικότερο επικοινωνίας του γονιού με το μωρό του. Το χάδι, το άγγιγμα, οι απαλές πιέσεις έχουν τόσο συναισθητική όσο και βιολογική αξία. Με τη βοήθεια της μάλαξης, το μωρό ανακουφίζεται από επώδυνα αέρια, ενώ επίσης του δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσει επίγνωση του σώματός του. Επιπλέον, η μάλαξη βοηθά στο να αναπτυχθεί ο δεσμός μεταξύ γονέα και μωρού ενώ παράλληλα είναι ένας ιδιαίτερα φυσικός τρόπος χαλάρωσης και για το γονέα! Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη βρεφική μάλαξη, τον τρόπο εφαρμογής, τη διάρκειά της καθώς και τον τρόπο εκπαίδευσης των γονέων έρχονται σύντομα στην ιστοσελίδα!
 

    

Μερικές από τις υπηρεσίες μας

  • Εξειδικευμένη αξιολόγηση σπονδυλικής στήλης και περιφερικών αρθρώσεων (McKenzie)
  • Εξατομικευμένη κινησιοθεραπεία
  • Προγράμματα άσκησης σε ειδικούς πληθυσμούς
  • Λεμφική παροχέτευση
  • Ελαστική επίδεση (taping)
  • Προγράμματα εκπαίδευσης
  • Θεραπευτική μάλαξη
  • Κατασκευή ορθωτιικών πελμάτων (Formthotics)